STUITER MULTIMEDIA | DigitalStories HD - VISUELE VERTELLINGEN & VIDEOGRAFIE

 

ALBIN LAMBOTTE, WERELDBEROEMDE ANTWERPSE CHIRURG

FRAGMENT - 5min. (volledige kortfilm is 15 min.)

Zie de Franstalige versie / Voir la version Française du court métrage

 

 

ALBIN LAMBOTTE op DVD
Deze dvd met de volledige kortfilm is verkrijgbaar in het Lambotte Museum.

 

 

ALBIN LAMBOTTE (1866 - 1955)
De Antwerpse inwijkeling, Albin Lambotte, was een briljant chirurg in het jonge Stuyvenberg gasthuis, ingehuldigd in 1884. Hij is ongetwijfeld één van de vaders van de moderne orthopedie, de operatieve fractuurbehandeling, die hij voor het eerst in de geschiedenis de nieuwe naam "osteosynthese" geeft.
Omdat de juiste schroeven, nagels, platen en vooral de stevige bottangen ontbreken, installeert hij een eigen atelier waarin hij zelf het volledige instrumentarium ontwikkelt. Reeds in 1902 meldt hij de eerste toepassing van de externe fixator, bij een transversale fractuur van het dijbeen.
Albin Lambotte is niet alleen een briljant chirurg maar ook een enthousiast violist en vioolbouwer met een eigen etiket. Niet alleen Koningin Elisabeth maar ook hun beider vriend, de grote violist, Eugène Isaye, waren de trotse bezitters van een Lambotte viool.

Geliefd, bewonderd, beroemd ... en dan bijna geheel vergeten!
Daarom hebben we samen met de vzw Museum van de Geschiedenis van de Gezondheidszorg (MGG) een documentaire van 20 minuten gemaakt.

LAMBOTTE MUSEUM
Het Lambotte Museum is gevestigd in het Stuivenbergziekenhuis te Antwerpen, in één van de voormalige ronde patiëntenzalen waar Dr. Lambotte als algemeen chirurg, diensthoofd en leermeester actief is geweest.
Het ziekenhuis, ingehuldigd in 1884, werd gebouwd in een voor die tijd revolutionaire "paviljoenstijl" met acht ronde zalen! Vanuit de hele wereld kwamen artsen hier kijken naar de operatieve beenbreukbehandelingen van de befaamde Antwerpse dokter, Albin Lambotte.

Zo is het Lambotte Museum, ingericht in één van deze ronde zalen, een apart historisch decor voor de rijke collectie medische instrumenten die in de loop van de 19de en 20ste hier werden gebruikt!

CONTACTEER ONS
Uw agenda is de onze!
Het voordeel hiervan is dat u ook in het weekend bij ons terecht kunt. Wij hebben geen vaste kantooruren. Als u even mailt of belt voor een afspraak dan bent u welkom op het moment dat uw agenda het toelaat.

HEDWIGE DAENENS


mobiel: +32 498.48.58.10


email: Digitalstories-HD


Coquilhatstraat 11, 2000 Antwerpen

camera-woman.png